S-a lansat Ghidul privind prevenirea situatiilor de violenta asupra copiilor si a tinerilor din centrele rezidentiale

Estimated read time 4 min read

[ad_1]

Trebuia făcut ceva!
Anchetarea abuzurilor asupra copiilor instituționalizați a reprezentant obiectivul principal al activității Comisiei privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, constituită la nivelul Senatului României.

Concret, un Grup Parlamentar din cadrul Senatului României, alături de Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO), a lansat luni 13 martie a.c. „Ghidul privind prevenirea situațiilor de violență asupra copiilor și a tinerilor din centrele rezidențiale”, ghid propus de președintele Comisiei de anchetă, senatoarea Lucica Dina Muntean, în colaborare cu Adrian Bulgaru, președintele IRDO și adoptat de Comisie.

Evenimentul desfășurat sub patronajul președintelui Senatului României, Alina Gorghiu, inițiatoarea Comisiei de anchetă, a adus în atenția publică situația abuzurilor la care au fost supuși unii copii din centrele rezidențiale, urmările acestor abuzuri și, de asemenea, a proiectat unele acțiuni ce vor urma după prezentarea concluziilor comisiei.

 „Ideea acestui ghid s-a născut dintr-o realitate recunoscută de unii și contestată de alții! Cei mai mulți copii-victime ale infracțiunilor nu-și cunosc drepturile pe care le au și nu știu ce au de făcut atunci când se confruntă cu aceste situații. Ghidul lansat de noi astăzi oferă copiilor informații pentru a înțelege mai bine drepturile pe care le au, modul în care acestea sunt legate de furnizarea serviciilor de îngrijire și, cel mai important, oferă informații despre pașii pe care îi are de făcut orice copil, pentru a cere ajutorul, atunci când este victimă a violenței sau a unor abuzuri de orice fel”, a explicat președintele Comisiei de anchetă, senatorul Lucica Dina Muntean.

„Felicit Grupul parlamentar din Senat, în special pe colega Lucica Muntean, și Institutul Român pentru Drepturile Omului pentru eforturile aduse la redactarea acestui document. Felicit, de asemenea, fiecare grup parlamentar care a contribuit activ la munca din această Comisie de anchetă, pe care am avut onoarea să o conduc o perioadă de timp. Nu am cum să nu semnalez aici un proiect la care am muncit mult cu colegii din Comisia parlamentară de anchetă și care a devenit Legea 51/2023, chiar la începutul acestei luni. Concret, în timpul audierilor unui copil martor sau chiar victimă a infracțiunilor, va fi prezent și un psiholog. Era nevoie de această lege!, pentru că frica de repercusiuni, a victimei sau a martorului, a contribuit la trecerea sub tăcere a multor cazuri de abuz, în centrele de tip rezidențial”, a precizat, la rândul său, președinta Senatului României, senatorul Alina Gorghiu.

Ptrivit unui comunicat remis de Senat, la rândul său, Adrian Bulgaru, directorul IRDO, a subliniat buna colaborare cu membrii Comisiei de anchetă și a susținut utilitatea ghidului lansat în cadrul evenimentului care punctează și încheierea activității comisiei.

La evenimentul de lansare a ghidului, moderat de președinta Comisiei pentru Învățământ, Monica Anisie, au fost prezenți pe lângă senatorii membri ai Comisiei de anchetă, reprezentanții instituției Avocatului Poporului, membri ai Guvernului, membri ai DGASPC-urilor din mai multe județe, inclusiv ai sectoarelor municipiului București, reprezentanți ai Colegiului psihologilor, ai autorității judecătorești și ai ONG-urilor ce activează în domeniul protecției copilului.

Articolul S-a lansat Ghidul privind prevenirea situatiilor de violenta asupra copiilor si a tinerilor din centrele rezidentiale a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]